Tuesday, September 23, 2008

Loves your saddle...Loves your penis.



One of usual jokes we all bust open are about our missing balls??? Damn we been riding for so long that our butt become numb, so numb that we slowly losing our balls. Kekeke..

As funny as it was, but do you know that men are at risk of getting the most severe injury of all? I am not talking about broken bones, ribs or torn ligament but something more serious. I am talking about Erectile Dysfunction.

Does cycling cause impotence or sexual dysfunction?
I am sorry my friend but yes we are at risk...gulp!!

How can this happen?
Well in the most easy way to explain it, our blood vessels under the groin is being pressured for to long that it interrupt the blood circulation to our penis. This damaged the blood vessel and of course this blood vessel are the one responsible for our manhood erection...damnnn..

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyumbang kearah masalah ini, antaranya adalah. Berat badan, reka bentuk saddle dan kadar kekerapan kayuhan. Ada kajian yang menyatakan bahawa kebanyakan racer mengalihkan berat badan mereka kepada kaki dan pedal lebih dari pada saddle mereka. Cara ini mengurangkan tekanan pada urat anu..

Tanda-tanda dan symptoms;
Luckily yes...So u all better pay a great deal of attention here. I Will explain in bahasa now..
Disebabkan perjalanan darah pada pembuluh darah kurang lancar dan tersekat ianya akan mengakibatkan rasa sakit, kebas dan kadang-kala rasa geli pada bahagian ehem-ehem dan yang sewaktu dengannya. Ini adalah merupakan tanda-tanda awal sebelum berlakunya ED atau KO. However kalau anda tidak menghadapi masalah ini, maka xyah lah korang risau..Korang bedal laa beskal tue sama cam korang bedal bini korang..eheks.

Cara-cara mengelakkan ED.
  • Sekiranya melakukan kayuhan jarak jauh buat beberapa stop or anda boleh buat streching atas beskal anda. Cuba adjust kedudukan anda, agak-agak sampai rasa kebas tu hilang.
  • Semasa ride plaks, korang rajin-rajinlah ubah kedudukan punggung korang. Kejap depan or belakang. Kira cam main2 laa sket atas saddle korang tue.
  • Kalau korang rasa perlu, adjust lah ketinggian seatpost anda bagi mengurangkan tekanan pada urat penting tueee..
  • Hmm fakta yang mengejutkan, tapi cuba elakkan penggunaan sadle yg paddingnya terlaluu tebal. Kerana ini akan mengakibatkan punggung anda makin tengelam dan sekaligus makin menekan pada urat tersebut.
  • Semasa memasang saddle, pastikan ianya tidak menjongket keatas. Lebih sesuai ianya sama paras atau condong bawah sket.Sket jerr tauu.
  • Tinggikan sedikit handle bar agar kedudukan badan menegap. Ini akan mengurangkan tekanan pada bahagian saddle.
  • Gunakan cycling short yg sesuai dan mempunyai padding yang baik.
  • Fitting basikal mestilah sesuai, elakkan penggunaan saiz yang salah.
Hmm, menakutkannnn...Apa pun hari nie dah banyak jenis teknologi di perkenalkan. Tidak kurang juga dalam sukan berbasikal. Perubahan pada saddle telah banyak dilakukan, berbanding dengan saddle tradisional, saddle hari ini adalah jauh lebih baik.



Oleh itu korang-korang semua jangan laa kedekut sangat nak beli saddle yang mahal sket...Masa depan korang bergantung pada saddle tue woiii...

Semua maklumat nie adalah dari:
http://sportsmedicine.about.com/od/cyclingworkouts/a/BikingImpotence.htm

7 comments:

Riza said...

http://www.cars-suck.org/research/wilting.html

KeLoLo said...

Tak taulah related or not but after about 6 months of cycling, I was complimented for "better" in-bed performance. Coincidence?

Akmal Hizam said...

whoa BC...
better get an endorsement deal with the saddle co.
Mr.B, good article you're sharing.

Riza said...

Kelolo, check the link I posted above. A different take on things.

heero yui said...

safe ur penis and zuriat hahahahah nice blog bro

Cikgu Zaidi said...

riza,
nice article u found,
ahaks bukannya sy kata kalo kayuh sure mati..just kita ada risk terdedah pada masalah itu..
so adalah perlu anda2 semua tahu that it could happen.
hehehe...

owh, bukan cycling saja yg improve sex life.. Any good regular exercise would improve sex life.

Anonymous said...

one cool article picked, bravo!